Igår kväll landade jag ett antal timmar senare än planerat hemma efter ett par riktigt bra dagar i södra Danmark, närmare bestämt i Rödbyhavn där årets upplaga av konferensen och folkfesten Fehmarn Belt Days gick av stapeln.
Jag var inbjuden talare i egenskap av vice ordförande för såväl Kvarkenrådet EGTS som Scandria Alliance, för att berätta om vårt mångåriga och framgångsrika gränsöverskridande samarbete i vår norra region. Så roligt!
Vid det här laget så vet ni ju att jag gärna berättar om hur vi jobbar tillsammans och det vi har åstadkommit hittills och våra framtidsplaner i Kvarkenregionen, och då blir man lätt engagerad även på scenen vilket ofta syns på bilderna 😉
Jag fick tala under rubriken ”Mechanisms and Game Changers in a Thriving Cross-Border Region” vilket passar lika bra på vår norra region som den södra regionen som vi besökte i Danmark. Frågeställningarna i panelen löd: Hur har andra gränsöverskridande regioner samarbetat och byggt framgång? Vilka är fördelarna och potentialen med gränsöverskridande samarbete och vad behövs för att lyckas?
Det hade jag förstås kunnat tala betydligt längre om, men jag fokuserade på vikten av att ha ett gemensamt mål kopplat till infrastruktur (som var huvudfrågan här) och sen få verkstad på arbetet. Och att för att kunna få detta till stånd så krävs det goda relationer och tillit mellan beslutande ledamöter i detta. För självklart är det så att det ibland lyckas bättre eller snabbare på vissa platser än andra i samma region eller samarbete, men den viktiga poängen då är att kunna synliggöra det och glädjas åt att det stundom kanske går bättre på andra platser i samarbetet än ens egen.
På så sätt så grundlägger man ett långsiktigt förtroende i en stor geografi, och på det sättet har Kvarkenrådet arbetat de senaste femtio åren. Precis som i alla relationer så måste man också lägga ned tiden och närvara om man långsiktigt vill få goda resultat. Det händer inte av sig själv som bekant. Förtroende och att ett handslag betyder något är saker som går lätt att rasera men tar tid att bygga upp.
Det är en av anledningarna till att vi i Kvarkenrådet EGTS jobbar aktivt med att lyfta vår nordliga region i Sverige och Finland, och varför vi försöker vara så aktiva som möjligt på en europeisk och nationell nivå. Utan detta engagemang och arbete under lång tid hade vi inte kunnat färdas på det allra mest konkreta resultatet av vårt svensk-finska samarbete, nämligen världens mest miljövänliga färja som trafikerar Umeå-Vasa och som är byggd i Finland.
Allt detta arbete är ett gediget teamwork och jag vill i detta sammanhang särskilt lyfta dessa två stjärnor som jag fått ynnesten av att jobba tillsammans med. Det är Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet EGTS och Lotta Rönström, senior adviser på North Sweden European Office. Deras samlade kompetens är imponerande och det har verkligen varit trevligt att göra detta tillsammans med dem.
Det är ju inte särskilt ofta som man uppmärksammar boendet på olika jobbresor, men detta var ett mycket annorlunda hotellkoncept som var väldigt trevligt. Ett ”badehotel” som kändes familjärt och lite stugby-aktigt. Ett tips är att återvända om kanske ett par år då det mesta av det som nu planterats har hunnit växa upp, men redan nu var det fint och trevligt.
Underbart härlig kväll efter en lång dag med konferens och annat jobb!
Konferensen avslutades med gemensam middag och fortsatta diskussioner, och arrangörerna hade förlagt denna ett par mil från konferensen på Engestofte Gods. Vackert och historiska miljöer! För vår del blev det inte alls sent eftersom vi skulle dels åka tillbaka till hotellet, dels ta en relativt tidig revelj för att resa hem under tisdagen. Jag körde vår bil till och från Köpenhamn och det där med vägstandarden… Oj vilken skillnad det är att kunna köra på två- och ofta tre- eller fyrfiliga vägar. I en riktning alltså (!). Apropå vikten av fungerande infrastruktur.
Om en stund är det dags att packa en liten väska för att åka till Stockholm för terminens sista sammanträden på SKR, imorgon väntar även ett digitalt RUN (regionala utvecklingsnämnden) på morgonen och därefter överläggningar och sen EU-beredning på SKR. I skrivande stund hade jag tänkt att blocka kalendern på fredag eftermiddag för mig själv, dels för att passa på att njuta av sommarvärmen som nu är här, dels för att få en liten andningspaus. Så får det nog bli tror jag 🙂
Trevlig onsdag!