Nordiskt och europeiskt samarbete

Helt plötsligt (känns det som) så är vi inne i september månads sista dag och oktober står för dörren. Idag är det en vacker höstdag i Umeå samtidigt som kommunfullmäktige genomförs, men att se solen från en klarblå himmel från sammanträdeslokalen är inte så dumt ändå.

Vädret påminner om det som vi fick njuta av under vår weekend på Island för en vecka sedan, helt sagolikt vackert!

Vi firade kristallbröllop och våra första 15 år med fantastiska upplevelser i den isländska naturen, som här i Skógafoss vattenfall då solen bjöd på den starkaste regnbåge jag någonsin har sett. Nästan så att man skulle kunna röra vid den.

Seljalandfoss vattenfall

Vissa bilder behöver ingen förklaring, som här i Brúarfoss med så vackert vatten. Vi fick också uppleva Strokkur geysir som med jämna och korta mellanrum bjöd på aktiva utbrott.

Det var energigivande att besöka våra nordiska grannar för tredje gången och få ta del av en unik naturupplevelse. Vi hyrde bil och körde själva runt mellan olika naturfenomen och kunde komma riktigt nära på många ställen. Det var definitivt inte sista gången vi besöker Island!

Sensommaren och hösten har hittills innehållit mycket arbete, och en hel del nordiskt samarbete, bland annat i Kvarkenrådet där jag är vice ordförande. Det finska Trafikledsverket (motsvarande Trafikverket i Sverige) har fått ett regeringsuppdrag att utreda förutsättningarna för en fast förbindelse mellan Sverige och Finland i Umeå och Vasa, och de besökte Umeå och Vasa under ett par dagar för att på plats bilda sig en uppfattning om detta. Jag fick då möjligheten att tala om detta från ett svenskt perspektiv i en nordisk kontext. Det blev också många goda samtal under dessa dagar, då vi åkte över till Vasa med världens mest miljövänliga färja, Aurora Botnia.

Från vänster: Janne Leino, chef Helsingfors EU Office; Finlands klimat- och miljöminister Kai Mykkänen; Leena Ylä-Mononen, VD för Europeiska miljöbyrån; fd Ordförande Regionkommittén och EPP-kollegan Markku Markkula; och jag

I torsdags höll ENVE-utskottet i Regionkommittén EU sitt externa möte i Esbo, Helsingfors. Jag blev under sammanträdet utnämnd till rapportör för ett kommande yttrande i Regionkommittén. Mycket roligt!

Jag ska arbeta under rubriken “Samla offentliga och privata resurser för ett bättre genomförande av Green Deal-politiken på lokal och regional nivå”. Nu är ju rubriksättning inte alltid en helt enkel sak, så med andra ord ska jag ta fram ett ställningstagande för Regionkommittén till hur kommuner och regioner inom EU – i samarbete med det privata näringslivet – ska kunna underlätta genomförandet av den europeiska gröna given. Den gröna given är ett paket med politiska initiativ som bl.a. ska bana väg för grön omställning i EU, samtidigt som man upprätthåller och stärker EU-industrins innovations- och konkurrenskraft.

Det handlar inte i första hand om finansiering, utan hur man i EU:s medlemsländer på lokal och regional nivå ska kunna underlätta för det privata näringslivet och hitta synergier för att företagen ska kunna bidra i det regionala och lokala omställningsarbetet. Det kan handla om att identifiera och undanröja olika former av byråkratiska hinder, men också att påvisa goda lokala exempel på samarbeten mellan privata företag och offentliga aktörer.

Eller med andra ord, hur vi ska kunna få igång synergier mellan näringslivet och offentlig sektor i de frågor som inte handlar om pengar, utan att kapa trösklar för att omställningen ska kunna komma igång utan parallellt eller motverkande arbete. Så roligt det ska bli!

När sammanträdena och slutkonferensen var avslutade i Esbo, så fick jag möjligheten att träffa Finlands EU- och ägarstyrningsminister Joakim Strand på regeringskansliet. Tillika en god vän sedan länge, och det blev i vanlig ordning många goda samtal om samarbete på en europeisk och nordisk nivå, allt med vår gemensamma Kvarkenregion som fond. Tack för besöket och samtalen Joakim!

Jag har också hunnit med att fylla år och när man får såna vackra blommor blir man ju alltid glad! Att kunna fira med nästan hela familjen samlad är den finaste presenten. Underbart!

Trevlig måndag!